Kohta nappaa!
Päijänteen ja Vesijärven antimia,
olkaa hyvä!
Päijänteen maisemat luovat upean ympäristön päivän kalastuselämyksille. Kalastamme Päijänteellä ja Vesijärvellä. Vääksyn kanava yhdistää ne toisiinsa. Kanava on yksi Euroopan vilkkaimmista ja kauneimmista.
Jigikalastus
Jigikalastus on kalastusmuoto, joka on lähtöisin noin 1980-luvulta, mutta vasta 2000 luvun puolella on se ruvennut keräämään laajemmin kalastajien mielenkiinnon. Jigikalastuksessa käytetään jigiä eli painavaa metalli-, kumi- tai muovipalaa, joka on varustettu koukulla. Jigikalastuksen idea perustuu jigin heittämiseen veden pinnalle ja sen jatkuvan liikkeen antamiseen veden alla. Kalastaja käyttää usein vavassa olevaa kelausmekanismia jigin liikuttamiseen. Jigiä voidaan liikuttaa ylös-alas, sivulta toiselle tai tehdä pyörähdyksiä ja nykäyksiä houkutellakseen kalan huomion.
Jigikalastus on monipuolinen menetelmä, jota voidaan käyttää niin makean kuin suolaisen veden kalastuksessa. Sitä voidaan käyttää erilaisille kalalajeille, kuten ahvenelle, hauelle, taimenelle, lohelle, turskalle ja monille muille. Jigikalastus tarjoaa jännittävän ja aktiivisen tavan kalastaa, ja se voi olla erittäin palkitsevaa, kun onnistuu houkuttelemaan kalan iskemään jigiin. Kalastajat voivat kokeilla erilaisia jigejä, värejä ja tekniikoita, jotta löytävät parhaiten toimivan yhdistelmän omalle kalastusalueelleen ja kohdelajeilleen.
Ahvenen kalastus
Ahven on Suomen kansalliskala, eikä suinkaan ansiotta, sillä se on kaikin laskuopein vesiemme yleisin selkärankainen. Se on parvikala, joka liikkuu ja etsii ravintoa päivisin parvissa, mutta yöksi se menee yksin pohjalle kasvuston suojaan lepäämään. Mukavaa ahventen kalastuksessa on se, että niitä voi pyytää ympäri vuoden, kaloja nousee ja kaikilla on mukavaa!
Ahvenen kalastus on erittäin suosittu harrastus monien kalastajien keskuudessa. Ahven tunnetaan taistelutahtoisena saaliina ja herkullisena ruokakalana. Ahvenen kalastuksessa on useita eri menetelmiä ja tekniikoita, joista osa voi vaihdella alueittain ja vuodenajan mukaan.
Paras pyyntiaika: 15.8.–15.12.
Kuhan kalastus
Kuha on arvostetuimpia ja arvokkaimpia Suomessa esiintyvistä kaloista. Sen liikkeet ovat arvaamattomat, sillä yhtenä hetkenä se syö ja on jo hetken päästä syömättä. Kuha tunnetaan taistelutahtoisena saaliina ja herkullisena ruokakalana.
Kuhan kalastuksessa on erilaisia menetelmiä ja tekniikoita, joista osa voi vaihdella alueittain ja vuodenajan mukaan. Kuhan kalastus on pääasiassa jigikalastusta joko heittämällä tai sitten käyttäen uusimpia vertikaalijigausmenetelmiä. Viehevalinnoilla, oikeilla tekniikoilla ja paikkatyypeillä saadaan kuhan kalastuksesta ympäri vuoden saalisvarmaa.
Paras pyyntiaika: 10.5.–15.11.
Hauen kalastus
Hauki on kala, hauki on petokala! Hauen kalastus on suosittu ja jännittävä kalastusharrastus kalastajien keskuudessa. Hauki tunnetaan aggressiivisena ja voimakkaana saaliina – saalisvarmuus on erittäin hyvä. Hauki on mahtava saalistaja, joka iskee vieheeseen salaman nopeasti ja voimalla. Suurista saaliista riittää kalajuttua pitkäksikin aikaa…
Yksi suosituimmista tavoista kalastaa haukea on heittokalastus, mutta hauen kalastuksessa on paljon eri menetelmiäm, tekniikoita ja vieheitä millä hauki on mahdollista napata saaliiksi.
Paras pyyntiaika: 1.5.–30.11.
Uistelukalastus
Uistelukalastuksessa kalastaja käyttää veneellä tai vesikulkuneuvolla vedettäviä vieheitä, joita kutsutaan uistimiksi. Päijänteellä ja Vesijärvellä on loistavat puitteet uisteluun. Uistelukalastus on suosittu kalastekniikka järvilohen ja taimenen kalastuksessa.
Järvilohi ja taimen ovat arvostettuja saaliskaloja sekä monipuolisia ja herkullisia ruokakaloja. Järvilohen ja taimenen kalastuksessa suositaan yleensä erilaisia lusikoita, vaappuja ja lippauistimia. Nämä vieheet jäljittelevät erilaisten saaliskalojen liikkeitä ja houkuttelevat petokalojen huomiota. Värien valinta voi vaihdella vesiolosuhteiden ja vuodenajan mukaan. Kalastaja voi kokeilla erilaisia uistimia löytääkseen parhaiten toimivan yhdistelmän. Uistellessa on tärkeää säätää oikea vetonopeus ja uistimen syvyyden säätö. Järvilohi ja taimen voivat liikkua eri syvyyksissä riippuen vuodenajasta, lämpötilasta ja saaliin saatavuudesta. Usein käytetään kaikuluotainta, jolla voidaan seurata vedenalaisia rakenteita ja määrittää oikea syvyys uistelulle.
Paras pyyntiaika:
huhti-kesäkuu ja elokuu-lokakuu (järvilohi)
maaliskuu-lokakuu (taimen)